Neondøden

 

_mg_4041
Felleskjøpet lyser opp fra kornsiloen i Ila

Instagram

En mann ikledd hatt og frakk står under et neonskilt med en nytent sigarett i hånda. Røyken fra sigaretten legger seg som et slør rundt de lysende bokstavene. Neon, et ord som leder tankene til 50-tallets Las Vegas med casino, drinker og lettkledde damer. Et ord som forbindes med det urbane. Sterke farger – gult, grønt og rødt. En gang var det framtiden, men nå står flere av landets neonskilt å forfaller.

_mg_5446
En døende noenreklame fra Olav Tryggvasons gate

 

Det vakre og sterke lyset oppstår når strøm kobles til hule glassrør fylt opp med edelgassen neon. Gassen ble oppdaget rundt det forrige århundreskiftet, og det var franskmannen Georges Claude som først kom opp med iden om å bruke neon til belysning. I 1910 ble det første neonskiltet tent på Grand Palais i Paris. I Norge kom den første lysreklamen i neon på plass i 1926. Det revolusjonerende med den lysende gassen var det lave strømforbruket og den lange holdbarheten. Et neonskilt varer gjerne i over 20 år, noe som gjør det mer motstandsdyktig enn et reklameskilt med glødelamper. 50- og 60-tallet ble neonlysets gullalder. Store lysreklamer for Radionette og Conrad Langaard ble plassert ut ved torg og jernbanestasjoner rundt om i landet. I handlegatene byttet butikkeierne ut sine gamle blikkskilt til fordel for de lysende reklameskiltene. Det å lage et neonskilt er fortsatt et eget håndverk. Varme glassrør bøyes til bokstaver og andre vakre motiver. Inne i rørene legges de fluoriserende pulver som er med på å skape de sterke og klare fargene som skiller neonlyset fra det vi får fra LED og halogen.

_mg_5389
En klassiker fra en herrekonfeksjonsforretning i Nordre gate

 

I Trondheim blir det stadig færre av disse forseggjorte lysreklamene. Mange av dem står her fortsatt, men de forfaller. De lyser ikke lenger, og bokstavene er i ferd med å ramle ned. Heldigvis finnes det fortsatt noen som tar vare på sin gamle neonreklamer. Det signalgrønne Felleskjøpet-skiltet er som et landemerke å regne, der det skinner intenst fra den gamle kornsiloen i Ila. De enkle og lettleselige blokkbokstavene, fungerer som et fyrtårn for enslige begersvingere på vei hjem, fra en fuktig natt på byen. Dessverre er dette en av de få fungerende neonreklamene i Trondheim. Den lysreklamen som i dag er i ferd med å overta byen domineres av LED, lysstoffrør og plast. Grelle og uestetiske reklameskilt for anonyme lavpriskjeder som Nille, Rema og Coop Ekstra er i ferd med å ødelegge bybildet. De samme skiltene som finnes i hver eneste norsk småby er designet av mennesker uten sans for estetikk og design. Coop Ekstras logo med sine uspiselige gule bokstaver på rød bakgrunn ser ut til å være laget av en fargeblind økonom.

_mg_5432
Bilhuset i Kjøpmannsgata

 

Framtiden for neonreklamene er uviss. Byantikvaren i Trondheim har ingen verneplan for de gamle og tidstypiske lysskiltene. Han ser åpenbart ikke verdien av å ta vare på noe så primitivt som kommersiell lysreklame. I Oslo har derimot byantikvaren tatt et lite skritt i riktig retting. Der har Freiauret i Karl Johans gate og det karakteristiske skiltet fra den for lengst nedlagte restaurant Beckers på Grünerløkka blitt vernet. Trondheim torgs Freiaklokke fra 1978 ble i 2012 fjernet til fordel for nok en sjelløs plastreklame. Om utviklingen forsetter, vil det innen ti år ikke finnes noe som heter neon i Trondheim. Det eneste som blir igjen er usmakelige skilt i plast.

Mer Trondheimsneon finnes på #obskurarkitektur 

 

_mg_5340
Et nyere neonskilt, trolig fra midten av 90-tallet
Reklamer

Forfatter: obskurarkitektur

Tekst: Stefan Kaliski. Foto: Mikkel Marhaug.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s