Rivningstruet sekstitallsperle

_mg_4054
Leangen travbane sett fra Tungaveien

Instagram

Året er 1965. Sola titter fram over en horde mennesker som har valgt å legge turen til Leangen travbane, denne første lørdagen i april. Banen er fylt opp med menn, noen kvinner og en haug med unger. Mennene følger spendt med, der de ikledd hatt og frakk griper hardt om den nyinnkjøpte travkupongen. Kvinnene holder styr på barna, som stapper kroppene fulle av iskrem, pølser og brus. En av ungene er travelt opptatt med å innta en krone-is med sjokolade. Isen er smurt utover det lubne fjeset, der en liten potetnese stikker ut som et lite skjær i et hav av iskrem. Gutten, den seks år gamle Ivar, sitter på første rad i den nybygde tilskuertribunen. Han er på travbanen med faren, og sammen følger de spendt med på hestene der de løper bak det ruttete vindusglasset. Der Ivar sitter, en vårdag i 1965, vet han ikke at han en dag vil omforme denne idyllen til et lukrativt boligprosjekt.

_mg_4275
Den eldste tribunen (1964)

Travbanen ligger bortgjemt i Tungaveien, like ved Ikea og Trondheims nordre utfartsåre. To innglasserte tribuner omkranser den gråbrune banen. Den første av tribunene ble oppført i 1964, mens den andre kom på plass i 1978. Sammen danner de en sammenhengende konstruksjon i to etasjer, der den nederste tjener som serveringssted, mens den øverste huser selve tribunen. Den eldste bygningen er en modernistisk konstruksjon i glass og betong. Første etasje består av en flat, åpen fasade, der store vinduer brytes av betongsøyler. Andre etasjen er et stort rutenett av glass. Store glassflater delt opp av hvite vindussprosser i stål. Over glasset, som en beskytende vinge, hviler det utskutte taket. Sammen med det lyse glasset gjør det at bygningen utstråler en åpenhet, en transparens.

_mg_4212
Panoramautsikt over travbanen og Trondheim by
_mg_4200
Utsikt mot den nye tribunen i nordøst

Bak vindusglasset står det lange rader av enkle tilskuerbenker i brunbeiset tre. Den brune fargen går igjen i billettluka og røykerommet øverst oppe i bygningen. Her, høyest oppe i huset får man en nesten svimlende panoramautsikt over travbanen og Trondheim by. Hele tribunen er et helt autentisk sekstitall. Med unntak av et par utrangerte rør-Tver, og noen lyskastere er bygningen akkurat slik den var da den sto ferdig. Gamle salongbord og en vakker SEAS høyttaler er bare noen av mange originale detaljer. I travkroa i første etasje har det derimot skjedd forandringer. Lokalet er pusset opp, og ligner en hvilken som helst annen norsk kafe. Kaffen er tynn og klientellet er tilårskomment. Eldre menn sitter sammen i små grupper, bøyd over sine travkuponger. Der sitter de og håper på at «Slippery Pete», «Lucky Gonzales» eller «Happy landing» skal ta hjem seieren, og den store pengepremien. Men, «De spiller stadig vekk på hest, men velger veldig sjelden den som traver best».

_mg_4229
Endeløse rekker av brunbeisede benker

I disse dager diskuteres det om travbanen i Trondheim skal ofres til fordel for boliger. I høst la en gruppe eiendomsspekulanter, med Ivar Koteng i spissen, inn et bud på 600 millioner kroner for travbanen. Planen er å rive de gamle bygningene, for så å gjøre denne oasen om til et nytt, fantasiløst boligområde. Travbanen blir dermed nødt til å flytte ut av Trondheim, til Orkdal, Melhus eller Klæbu. Har noen spurt seg om folk er villige til å reise så langt for å få med seg tirsdagsløpet? En slik flytting vil sannsynligvis føre til en langsom død for travsporten, der aldersgjennomsnittet allerede er temmelig høyt. For ikke å snakke om det ressurssløseriet det er å ofre denne perlen av en bygning. En bygning som allerede er i ferd med å forfalle. Taket øverst i tribunen har gått lekk, og store vanndråper faller ned i overfylte plastikkbøtter. Dette lar seg enkelt reparere, og det koster kunne en brøkdel av det det vil koste å bygge nytt. Om man kan verne fantasiløse industribygninger fra sekstitallet, hvorfor ikke en institusjon som i alle år har vært en viktig del av byens kulturliv. La ikke grådighetens herrer styre byen, la travbanen leve!

_mg_4115
Originale reklameskilt

 

Reklamer

Forfatter: obskurarkitektur

Tekst: Stefan Kaliski. Foto: Mikkel Marhaug.

Én tanke om “Rivningstruet sekstitallsperle”

  1. En bygning som er identifisert som verneverdig kan fortelle om lokal eller regional byggeskikk, arkitektur og kulturhistorie. Verneverdien er her normalt begrenset til bygningens eksteriør som tak, vinduer, dører, kledning, trapper osv. Verneverdig ofte brukes om noe som er “verdt å ta vare på”.
    -Riksantikvaren.no-
    Derfor Trondheims borgerne stå sammen i kampen for et fredet Trondheim travbane.
    Med vennlig hilsen Byggmester Bob.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s