Bilen bak brutal betong

_MG_2699 (26)
Parkeringshuset sto ferdig i 1964

Ut fra fjellskrenten ved Høyskoleparken skyter en lang odde ut i Elgesetergate. En odde så grå som det norske grunnfjellet. Noe bastant, noe naturlig, nei det er natur. Eller kanskje er det et skip. Et frakteskip som krysser Panamakanalen. Elgestergate, Trondheims Panamakanal. Trondheims svar på Nilen. Der den strømmer gjennom bydelen som en rett å, okkupert av personbiler og vogntog. En gate der menneskene er forvist til smale fortau, og røde menn som aldri forsvinner. I en slik gate ligger den største gesten som kan skjenkes en bil. Et hus som er til kun for bilen, parkeringshuset i Elgesetergate 21B.

_MG_2699 (28)
Rotunde sett fra Klæbuveien

Parkeringshuset ble tegnet av Axel Guldahl jr. for «Tronhjems drosjeeieres salgslag». Huset sto ferdig i 1964, midt i bilismens glansdager. I bilens gate, Elgesetergate, der en ny reguleringsplan skulle sørge for at den allerede brede vei skulle bli enda bredere.  At all trafikken fra Oslo til Trondheim og fylkene nordafor skulle ledes gjennom denne gaten. Det nye parkeringshuset skulle sørge for at folk fikk et sted å sette sitt nye framkomstmiddel. Huset er satt sammen av en rotunde, og en rektangulær kloss som løper ut mot hovedveien. Den består for det meste av betong og glass. Betongen er massiv og tung. I enden nærmest Elgestergate er bygningen delvis kledd med blikkplater. På langsidene av p-huset løper lange kolonner av små avlange vindusflater av frostaglass. Fra utsiden kan det se ut som om bitene danner en egen flate for hver etasje. Førsteetasjen er derimot åpen, helt uten glass som om den tidligere tilhørte en bensinstasjon. Her, under bensinstasjonstaket er det fortsatt originale fliser. Enkelte autentiske lamper finner man også mellom de lange radene av døende lysarmaturer. Alt forfallent, skrikende på en snarlig renovering.

_MG_2699 (1)
Rotunde

Innvendig er det heller ikke mye annet enn umalt grå betong og glass. I den trange rotunden kan de få bilen som velger å legge veien hit kjøre opp til ønsket etasje. Hele bygning har noe ødslig og futuristisk over seg. De umalte betongveggene og det frosta glasset gjør at huset føles kaldt. Bedre blir det ikke av at enkelte av de mindre vindusåpningene er fylt igjen med nettinggjerder, som i et fengsel. Likevel, denne enkelheten har noe fengslende over seg. Det er så enkelt, så minimalistisk og så funksjonelt at det på en eller annen måte blir vakkert. Tiden har stått stille inne i huset. Gamle treporter, og en nødutgang fylt med flere duelik og kilovis med fugleavføring tyder på at det ikke er her framtiden ligger. Et slitent bilvaskeri, og noen andre små bilrelaterte virksomheter bekrefter inntrykket av at bygningen ikke har lenge igjen. I dag foreligger det planer om å rive p-huset til fordel for et nytt overdimensjonert boligkompleks. Om prosjektet blir satt ut i livet vil Trondheim bli en obskur perle fattigere.

_MG_2699 (20)

.

_MG_2699 (23)
Det er ikke mange som velger å parkere bilen her
_MG_2699 (52)
Original rulleport

 

3944278472_4e94c62970_z
Byggingen av P-huset i Elgesetergate. Bildet er tatt i 1964. Fotograf: Ukjent. Bildet er hentet fra Municipal Archives of Trondheim (Trondheim byarkiv)

Instagram

Reklamer

Forfatter: obskurarkitektur

Tekst: Stefan Kaliski. Foto: Mikkel Marhaug.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s